Двуручный меч тип ХХ по Окшотту из собрания Радзивилла Рыжего (Radziwiłł Mikołaj Rudy)

Двуручный меч тип ХХ — боевых мечей («War sword»). Массивный боевой меч.

Меч Мікалая Радзівіла Рудога, ХХ паводле Аўкшотту. Выраблены ў Вільні ў 1572 г., зараз захоўваецца ў Музеі Нямецкай Гісторыі ў Берліне.
Вось што піша Ю. Бохан пра гэты меч:
“Чатырма экзэмплярамі прадстаўлены мячы, прызначаныя
найперш для сякучых удараў. Найбольшую ўвагу з іх прыцягвае
двуручны меч Мікалая Радзівіла Рудога, выраблены ў Вільні ў 1572 г.,
які захоўваецца зараз у Музеі Нямецкай Гісторыі ў Берліне.
Агульная даўжыня мяча складае 156,5 см, даўжыня массіўнага клінка — 108
см. Клінок шырынёй 6,4 см ля крыжавіны слаба звужаецца да
вастрыя і прыблізна на трэць сваёй даўжыні мае трайны дол, які
далей пераходзіць у адносна слаба выражанае рабро. Важыць меч 3,5 кг. Доўгая «біканічная» рукаяць, патоўшчаная пасярэдзіне, завяршаецца
«келіхаватым» навершшам тыпа Т5 (?). Крыжаівна простая, вузкая,
даўжынёй 39,5 см. Належыць меч да тыпа ХХ.”

Мы паменшылі памеры мяча прыкладна на 10 адсоткаў, бо інакш меч не лез у печ. З-за гэтага зменьшsaлася вага на 0,5 кг.
Бохан адносіць навершша да тыпу Т5, але нам падаецца, што гэта памежны варыянт паміж тыпамі Т1 і Т5. Нажаль, мы не маем лепшай выявы мяча. Калі хто мае лепшыя варыянты, то мы былі б вельмі ўдзячныя за спасылку.

Увогуле можна упаўнена сцвяржаць, што арыгінал — выдатная баявая зброя. Трымаючы наш варыянт у руках разумеешь, што гэты меч прыдатны як да сякучых удараў так і да штыху. Пры памерах двуручнага мяча баланс сяго 11 см ад крыжавіян, што някепска і для аднаручнага меча.

Гарда:

сталь 3, длина гарды 30 см

Навешие:

сталь 3

Рукоять:

общая длина рукояти 17,5 см.

Лезвие:

сталь 65Г, 6 мм, твёрдость 55 единиц, длина лезвия 95 см

Клинок:

общая длина клинка 140,5 см., баланс: 11 см от гарды

Вес:

3,05 кг

Особенности:

полно размерный боевой двуручный меч из каленной стали

Дополнительно: варианты травления набора рукояти: гарды и навершия

Купить меч у ремесленников мастерской «Зброевы фальварак»